Förstasidan
 
Mexico
Chile
Påskön
Bora Bora
Nya Zealand - Nordön
Nya Zealand - Sydön
Australien - Östkusten
Australien - Ayers Rock
Australien - Darwin
Singapore
Malaysia
Borneo
Brunei
Thailand, Del 1
Thailand, Del 2
Kambodja
Hong Kong
Kina
Kambodja
 
 
 
Siem Reap
 
"Vi tog ett flyg med THAI till Bangkok, och bestämde oss för att följa en impuls: att åka till tempelområdet Angkor i Kambodja (Japp! Ytterliggare ett land som inte var inplanerat från början).
På flygplatsen, när vi fyllde i immigrationspapperna för Kambodja, så föreslog jag att Fredrika skulle skriva "framstjärt" under kön (bara för att variera sig, liksom), men hon var inte lika road av den idéen...
Kambodja har inga mynt (Tack Gud!), utan i vanliga fall betalar man med US$, och istället för cent så får man deras valuta, Riel, tillbaka i mellanskillnad (1 US$ = 4000 Riel)."
 
Vi bor på Golden Angkor Hotel, vilket är helt ok. Lagom temperatur på AC:n är -4 (bokstavligen), men detta blir i praktiken runt 28 grader. Lyset i rummet var först trasigt, men en händig hjälpreda fixade det snabbt.
Första kvällen handlade vi youghurt och bröd på Caltex. Tjejen i kassan sade "See you tomorrow!" när vi gick. Vi förstod inte då vad hon pratade om, men om det blev vi snabbt varse. De var den enda supermarket i området, så vad man än ville ha så hamnade man på Caltex. Vi träffade henne dagen efter...
 
 
Angkor
 
Angkor Thom - Södra Ingången "Angkor är ett område i Kambodjas djungel som innefattar fler än 100 tempel byggda under khmerernas storhetstid, 800-talet till 1300-talet. Jag skulle kunna skriva säkert 20 sidor om vad jag vet om Angkor vid det här laget, men jag får hänvisa till böcker om Angkor istället." East Mebon
 
Banteay Srei "Överallt i tempelområdena är det packat av trollsländor och gräshoppor (det smattrar av 100-tals simultana undanhopp när man går omkring), och eftersom det är lågsäsong här nu så stöter man på samma turister många ggr, alla med någon slags informationsbok i handen, frenetiskt bläddrandes. Det bästa (och billigaste) sättet att ta sig omkring här är att åka moppe, så man hyr varsin moppe med chaufför, som sedan tar en överallt man vill."
"Detta resulterar i timmar på en moppesadel ( = öm bakdel, svajande rygg), då man är väldigt skitig och dammig, men också en fantastiskt autentisk upplevelse."
 
"Att åka omkring på landsbygden är oerhört berikande; man får se hur folk lever, när de plogar sina åkrar med vattenbufflar, jobbar på risfälten m m. En gång mötte vi en moppe med två döda grisar på pakethållaren... Vattenbufflar på risfälten
Denna utsikt får en att reflektera över Pol Pot-regimen, och man får flashbacks till filmen "Killing Fields." Det finns fortfarande minor i stort sett överallt (men Angkor-området skall vara säkert), och om man vill så kan man hyra en beväpnad vakt att ta med sig."
 
 
Det är ohyggligt varmt, och på toppen av det jagar fruktansvärt envetna barn en för att sälja allt möjligt. En konversation går oftast till så här:
 
- Mister, mister!
(Åh nej!)
- You buy postcards from me, sir?
- No, thank you!
- Yes, you buy!
- No.
- Maybe you buy later?
- No.
- You're so pretty!
- Huh?
- You're so pretty, and so nice! You buy, yes?
- No, thank you!
- Oh my God! (med EXREMT överdriven röst).
 
Denna dialog utspelar sig c:a 100 ggr om dagen, runt varje tempel... Tråkigt. Men de lämnar en oftast ifred inne på själva tempelområdet.
 
 
 
Angkor Wat
 
Angkor Wat - soluppgång "Det mest kända templet är Angkor Wat, ett otroligt vackert tempel vars storlek är helt fantastisk (omgivet av en enorm vallgrav)! Enbart runt basen finns det 800 m med reliefer som berattar om khmerernas historia såväl som viktiga händelser i hinduismen (de flesta templen är Hindu-tempel, men det finns även en stor del Buddha-tempel). Angkor Wat på kvällen, utan människor
Angkor Wat - baksidan Fredrika inne i Angkor Wat Vy över Angkor Wat från en damm
 
 
 
Bayon/Angkor Thom
 
Bayon sedd från en grusväg "Ett annat av de kändaste templen är Bayon, som har 54 torn med ett stort stenansikte i riktningarna nord, öst, syd och väst på varje torn, vilket resulterar i över 200 ansikten!" Stenansikten på den högsta våningen
Relief som föreställer en cirkus Närbild på ett stort stenansikte Bayon sett från ena hörnet
 
 
 
Ta Prohm
 
Ett hörn i Ta Prohm med ett stort träd "Ett av de mer annorlunda templen är Ta Prohm, där otroligt stora träd har borrat sig igenom stenen och nu lever i symbios med ruinerna." Träd tillsammans med förfallen mur
Bobby gör en överväldigad storleksjämförelse Fredrika och ett jätteträd En mur med två stora träd
 
 
 
Phnom Bakheng
 
En munk uppe på Phnom Bakheng "En kväll klättrade vi upp på en höjd, med ett tempel (Phnom Bakheng, Phnom betyder kulle/höjd), för att titta på solnedgången över Angkor Wat. Däruppe satt det en ung munk (kanske femton år gammal) i sin svepning med orangefärgat tyg. Solnedgång uppe på Phnom Bakheng
Han hade fått låna en kikare av några andra turister (förmodligen första gången han använde en sådan), och han var helt salig över möjligheten att se allt på nära håll (även om jag tyckte att han mest tittade på Fredrikas ben...).
 
Senare så kastade han små grus-stenar på japanska turister, som aldrig förstod vad det var som hände. Om t o m en munk kastar sten på japanska turister, så inser man hur påfrestande de är..."
 
 
 
Tonlé Sap Lake
 
En båt/ett hus i Vietnamese Floating Village "En annan kväll åkte vi till Tonlé Sap Lake för att se Vietnamese Floating Village, och en vacker solnedgång över sjön. Stork i Vietnamese Floating Village
Byn består av massa båtar med vietnameser som slår läger där under "dry season" (vattendjupet är då runt en meter, till skillnad från nio meter under "wet seson"), och sedan lever de där på sina båtar (elva månader om året, tror jag).
Vi besökte ett hus/båt där de hade tusentals fiskar i en liten inhägnad, lite apor, pelikaner, kaniner och t o m ett piggsvin. Dessutom hade de världens mest slitna, fula stork, som förmodligen är deras motsvarighet till Thorsten Flinck..."
 
 
 
"Det regnade hela eftermiddagen under den dag vi skulle åka tillbaka till Thailand, och blixtrade och blåste en hel del, så vi såg inte fram emot vårt kvällsflyg. Mycket riktigt så blev det en "maraccas-flight" i det lilla flygplanet, och blixtarna sken upp himlen omkring oss.
 
Mitt under den värsta turbulensen ringde den feta, fula, äckliga amerikanen på flygvärdinnan. Hon stapplar fram i gången, och blir kastad fram och tillbaka mellan sätena, men lyckas till slut ta sig fram till hans säte. Då vill IDIOTEN diskutera något i taxfree-broschyren!!!"